Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Komentář: Putinův spojenec Orbán navenek invazi odsoudil, skrytě šíří propagandu Kremlu

Autor: Marius Dragomir - 
19. března 2022
05:00

Maďarský premiér Viktor Orbán navenek výjimečně drží linii s evropskými protějšky a odsuzuje ruskou invazi na Ukrajinu. Skrytě ale podněcuje místní média k šíření proruské propagandy - věří, že mu to pomůže u nadcházejících voleb, píše v komentáři pro Blesk Zprávy mediální výzkumník Marius Dragomir. 

Ukrajinský národ a kultura neexistují a Ukrajina by mohla být rozdělena mezi Rusko a „některé členské státy NATO“, prohlásil „odborník“ v pořadu vysílaném v maďarské soukromé televizi Pesti TV v souvislosti s ruskou invazí. Ukázalo se, že je spíše fotografem a vojenským inženýrem než expertem na geopolitické otázky.

Ale Pesti TV, televizní kanál, který dostává od maďarské vlády velké finanční prostředky na to, aby se vyjadřoval o vládnoucí straně Fidesz a jejím vůdci, premiérovi Viktoru Orbánovi, se na podobnou propagandu specializuje. Od invaze na Ukrajinu minulý měsíc kanál chrlí proruské dezinformace závratným tempem.

Zelenskyj ať se vzdá

Pesti TV v tom však není sama. Podobné reportáže, zpochybňující práva Ukrajinců na svou zemi a otevřeně podporující ruskou agresi, bez ustání šíří maďarská provládní média, která jsou dominantní silou v mediálním prostoru země.

Podle analýzy nezávislé zpravodajské stanice Atlatszo státní televize MTVA od prvních hodin války podněcuje veřejné mínění proti Ukrajině. Moderátor MTVA Balázs Németh minulý měsíc ve svém příspěvku na facebooku naznačil, že kapitulace a rezignace ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského by byla moudrým rozhodnutím.

V reakci na to vyzvali mediální odborníci maďarský orgán pro regulaci médií, Národní mediální a komunikační úřad (NMHH), aby nařídil státním médiím zastavit vysílání proruské propagandy. Ale vzhledem k tomu, že regulátor je plný profideszovských zaměstnanců, nic se nestalo.

Hluboká žumpa propagandy, kterou vytvářejí maďarská provládní média, je v rozporu s deklarovanou podporou sankcí proti Rusku ze strany maďarské vlády. Proč Orbán hraje tuto dvojí hru: Ve svých veřejných projevech vystupuje proti válce, a současně nařizuje svým médiím, aby chválila Rusko a šířila lži?

Odpověď je zřejmě dvojí: volební zisky a Orbánův obdiv k Putinovi. Podívejme se nejprve na volby. Orbánova strategie, kdy vystupuje proti ruskému útoku na Ukrajinu, uklidňuje tu část voličů, která se obává další eskalace konfliktu. Uspokojuje také jeho kolegy z EU, kteří vyjádřili obavy z posunu jeho zahraniční politiky na východ, a staví ho do role mírumilovného vůdce.

Válku na Ukrajině zároveň Fidesz rychle využil jako příležitost vylepšení svého obrazu v očích veřejnosti v rámci příprav na maďarské volby, které se mají konat 3. dubna. Téměř všechny zpravodajské pořady MTVA v posledních týdnech informovaly o tom, že opoziční politici chtějí na Ukrajinu vyslat vojáky a zbraně, což je myšlenka, kterou většina Maďarů opovrhuje. Opoziční strany však nikdy nic takového neřekly. Šlo o pomluvu, jejímž cílem byla diskreditace.

Prokremelská kampaň, kterou vedou média ovládaná stranou Fidesz, má na rozdíl od ostatních mainstreamových médií v EU za cíl především získat hlasy v nadcházejících parlamentních volbách v Maďarsku. Proniká až k voličům. Nepřekvapí, že v nedávném průzkumu, který provedla společnost Pulzus Research, čtvrtina Orbánových příznivců označila invazi za „oprávněnou válku“. Orbán a jeho strana si nemohou dovolit znepřátelit si tyto voliče necelý měsíc před dnem voleb, protože by to potenciálně mohlo znamenat ztrátu většiny.

14:53
Dnes

V Moskvě dnes začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a kterou ukořistila ruská vojska během bojů na Ukrajině. Na akci pořádané ministerstvem obrany je k vidění více než 30 kusů těžké techniky západní výroby, včetně amerického tanku M1 Abrams a obrněného vozidla pěchoty Bradley, německého tanku Leopard 2 a obrněného vozidla pěchoty Marder a francouzského obrněného vozidla AMX-10RC.

Na výstavě, která bude otevřená jeden měsíc v památníku druhé světové války v západní části Moskvy, jsou vystaveny také střelné zbraně či vojenské dokumenty.

Rusko kritizuje dodávky západních zbraní a vojenského vybavení na Ukrajinu a považuje je za důkaz přímého zapojení NATO do konfliktu. Ruský prezident Vladimir Putin zároveň opakovaně prohlásil, že západní vojenské dodávky Kyjevu průběh konfliktu nezmění a nezabrání Rusku v dosažení jeho cílů.

Západní technika ukořistěná na Ukrajině, vystavená v Moskvě (30. 4. 2024). Západní technika ukořistěná na Ukrajině, vystavená v Moskvě (30. 4. 2024).
14:02
Dnes

Levicoví extremisté zřejmě provedli žhářský útok na zahradní domek Armina Pappergera, generálního ředitele německé zbrojovky Rheinmetall, v Hermannsburgu v Dolním Sasku. V dopise na platformě Indymedia se neznámí pachatelé k činu přihlásili: „V noci z 28. na 29. dubna 2024 jsme zapálili zahradní kůlnu Armina Pappergera na jeho pozemku,“ píše se v něm podle Bildu. Důvod: Firma hromadí „různé staré typy obrněné techniky“, „které by nyní mohla prodat na Ukrajinu spolu s municí a se značným ziskem. (...) Rheinmetall vyrábí a vraždí nejen v národním měřítku“.

13:44
Dnes

Rusko dnes oznámilo, že jeho armáda zasáhla štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Uvedlo to ministerstvo obrany v Moskvě v hlášení o vývoji války proti Ukrajině; Kyjev zprávu nekomentoval.

Podle Moskvy byl štáb zasažen při nasazení „operačního a taktického letectva, raketových sil a dělostřelectva“. Další informace ministerstvo o útoku nezveřejnilo, ale uvedlo, že ruské síly zlepšují své pozice na celé frontě.

Tvrzení válčících stran nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Ruské jaderné technologie

Existuje však ještě jeden zásadnější důvod, který vyvolává prokremelskou propagandu v médiích podporujících Fidesz: Orbánova věrnost Putinovi. Téměř deset let, zejména poté, co ve volbách v roce 2010 získal zpět moc, budoval Orbán přátelské vztahy s Kremlem a jeho vůdcem. V roce 2014 maďarská vláda udělila ruskému Rosatomu zakázku v hodnotě 12,5 miliardy eur na rekonstrukci jediné jaderné elektrárny v Maďarsku. Rusko přislíbilo půjčku ve výši 10 miliard eur na realizaci projektu (který mezitím zablokovala EU).

Orbán opakovaně chválil Rusko jako úspěšnou „neliberální“ společnost a běžně se přidával k Putinovi, když kritizoval Evropskou unii a NATO. Model ovládnutí médií, který Orbán vybudoval v Maďarsku podle Putinova vzoru, vedl k tomu, že podniky spojené s Fideszem ovládly téměř celé mediální prostředí v zemi.

Nedávné šetření maďarské mediální společnosti Direkt36 ukazuje, jak komunikační tým premiéra přísně kontroluje tok zpráv v Maďarsku. Zpráva, která vychází z řady uniklých dokumentů, popisuje, kterak vláda využívá státní tiskovou agenturu MTI k formování mediální agendy v Maďarsku.

Válka na Ukrajině představuje těžkou zkoušku pro Orbána, který dělá vše pro to, aby ve volbách znovu zvítězil, aniž by vyděsil protiválečné maďarské voliče nebo si znepřátelil Kreml. V době, kdy se většina pravicových lídrů v Evropě od Putina distancuje, se Orbán pokouší o náročné vyvažování.

Autor komentáře, rumunský novinář a mediální výzkumník Marius Dragomir, je v současnosti ředitelem Střediska pro média, data a společnost (CMDS) a hostujícím profesorem na Středoevropské univerzitě (CEU) v Budapešti.

Video  Telegram - jedna z mála funkčních sociálních sítí v Rusku  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa